Útmutató kezdő (encounter) csoporttagoknak

  • Nov 05, 2020
Published in 2020/2
Read 528 times

Az előre eldöntött programok nélküli csoportok a személyközpontú megközelítésben járatlan résztvevők számára kezdetben furcsának, érthetetlennek, idegennek, sőt fenyegetőnek tűnhetnek. (Természetesen nem mindenkinek: vannak, akik rögtön természetes közegüknek érzik, és "úszkálnak benne, mint hal a vízben".) Általában, ha egy formális csoport összejön, van kitűzött célja, meghatározott tennivalója, kijelölt vezetője. A személyközpontú csoportok lényege ez a szabadság, melyben a résztvevők szabadon kifejezhetik magukat, kötöttségek nélkül kerülhetnek kapcsolatba egymással, és ez növeli a személyiségfejlődés valószínűségét.

A személyközpontú csoporttól akkor várható igazán fejlesztő hatás, ha sikerül kialakítani a Rogers által leírt "optimális légkört" - az őszinte, elfogadó és megértő attitűdöt, de az így megteremtett szabadság és biztonság sem lehet abszolút: az egyes ember szabadságát és biztonságát mindig korlátozza, hogy tekintettel kell lenni a többiek szabadságára és biztonságára (és persze minden igyekezet ellenére előfordulhat, hogy valaki fenyegetve, sértve érzi magát valami miatt).

A következő "jó tanácsok" nem betartandó szabályok, és noha lehet, hogy egyeseknek túlságosan részletesnek tűnnek, egyáltalán nem írják le mindazt a viselkedésmódot, amely előfordulhat egy csoportban. Segítséget szeretnénk nyújtani a biztonságos és szabad légkör kialakításához és ahhoz, hogy a csoport a kezdő "csoportozó" számára is fejlesztő legyen.

A tanulást elősegítő általános tanácsok

  • Ne félj a csöndtől! Ilyenkor igyekezz lazítani, befelé fordulni!
  • Akkor szólalj meg, ha igazán úgy érzed, hogy valamit ki akarsz fejezni (bármilyen tökéletlen, "félkész" legyen is az a gondolat, bármilyen "formátlan" legyen is az az érzés)!
  • Ha úgy érzed, túl hosszan fejezed ki magad, állj meg, és kérdezd meg a csoporttagokat, "veled vannak-e", kíváncsiak-e arra, amit még mondani akarsz!
  • Ha választ vársz, ezt világosan jelezd! (Azt is, hogy mit szeretnél tudni: értik-e, amit mondasz, egyetértenek-e veled, ők is így látják-e a kérdést.)
  • Ha úgy érzed, hibáztál, félreértettek, elvesztetted az önuralmadat, kellő időben korrigálj!

Tony Merry nyomán

Magyarul megjelent: Carl. R. Rogers: Találkozások - a személyközpontú csoport EDGE 2000 Kiadó, Bp. 2008.