Ma 2018. február 21. szerda, Eleonóra napja van.

Személyközpontú találkozások, avagy mi is az az encounter csoport?

Kategória: Alapítvány
Megjelent: 1261 alkalommal

Hosszú heteket gondolkodtam azon, hogy milyen formában lenne érdemes írni az encounter csoportokról. Azt szerettem volna, hogy könnyen érthető, átlátható, semmiképpen sem tankönyvszagú írás szülessen, úgy, hogy közben annak a kíváncsiságát is felkeltsem, aki még soha nem tapasztalta meg ezt a csoportélményt.

Mert hát miért is olyan nehéz erről írni? Számomra azért, mert az encounter-csoportok lényegét racionálisan nehéz megközelítenem, hatékonyságát, fontosságát ész érvekkel alátámasztanom, hiszen sokkal inkább szubjektív élmény ez, valami egészen megfoghatatlan.

Hiszen mi látszódik kívülről? Megnéztem én ezt kívülről-belülről. A csoporttagok leülnek egy körben beszélgetni, úgy, hogy senki nem irányítja őket, nem határozza meg a témát, nem ad ki feladatokat. A kontroll hiánya eleinte számos bizonytalanságot szül a csoporttagokban, melyek aztán akár konfliktusokhoz is vezethetnek, ezeket pedig – paradox módon – önállóan kell a csoportnak megoldania. Láss csodát – a csoportfolyamatok előre haladtával – mégis fokozatosan válunk meg álarcainktól, a csoportfolyamatok természetes velejárójaként pedig, a biztonságos légkör kialakulásával egyre többet és többet mutatunk meg magunkból a másiknak. Az őszinteségtől való félelem lassan csökken és elkezd kialakulni valami egészen különleges figyelem, amely önmagunkra és a másikra egyaránt fókuszál. Én úgy élem ezt meg, mintha „felpuhulna a lelkem”, befogadóvá válok önmagam számára és így a másikat is teljes valójában, a saját ítéleteimtől mentesen vagyok képes érzékelni.

Az encounter csoportokban a szabadságot élem meg. Megtehetem, elmondhatom, ami bennem van, megoszthatom a csoporttal a gondolataimat, érzéseimet. Ha akarom. Vagy nem. Merthogy a csoportban „ér hallgatni”, „ér” úgy jelen lenni, ahogy az nekem komfortos, tudván, hogy a csendes tagok ugyanolyan részesei a folyamatnak, jelen vannak, ám feltárulkozásuk önmagukban zajlik, az kifelé (még) nem „publikus”.

Fontosnak tartottam az eddigi megéléseimmel kezdeni az encounter csoportokról szóló rövid leírást, mert úgy érzem, hogy ezen keresztül tudtam igazán megérkezni a feladathoz. Ennek szellemében igyekszem most egy kicsit „szakmaibb” ízelítőt adni az encounter csoportokról és az ezekben zajló folyamatokról.

Mi is az az encounter csoport?

Az encounter angol eredetű szó, elsődleges jelentése találkozás. Az encounter csoport olyan önismereti csoportforma, ahol lehetőség nyílik az önmagunkkal és másokkal, vagy olyan helyzetekkel való találkozásra, amelyek megélése, a bennünk keletkező érzelmek kifejezése, megosztása és a csoporttagoktól kapott visszajelzések egy mélyebb szintű önismeretet eredményeznek. Az encounter csoportok elsősorban a társas érintkezések és a személyközi kapcsolatok spontán folyamatainak kifejezésére, a személyiség ezeken keresztül történő fejlesztésére, az önkifejezés felszabadítására nyújtanak biztonságos teret. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az encounter csoportban az őszinte, maszkok nélküli emberi kapcsolatok kialakítása és megélése az elsődleges cél. A mindennapi életben felvett szerepeink a csoportfolyamatok előre haladtával elhalványulnak, a családi, baráti, munkahelyi, vagy egyéb biztonságot jelentő közegben alkalmazott szófordulatok, sablonok és álarcok fokozatosan háttérbe szorulnak, így lehetővé válik az önmagunkkal és a csoporttagokkal történő valós találkozás. A csoporttagok nemcsak abban vannak egymás segítségére, hogy a csoportfolyamat során keletkező érzelmeiket, lelki élményeiket mélyebben átélhessék, hanem abban is, hogy azokat minél pontosabban kifejezésre tudják juttatni.

Egyértelmű, hogy a csoportban a jelen hiteles megélése által a pozitív érzelmek mellett a negatív érzelmek is teret nyernek, megjelenik a tagok közötti konfrontáció. A negatív, sokszor nehéz, szégyenteljes érzelmek megélése a tagok hiteles csoportjelenlétét erősítik, a biztonságot adó légkörben pedig támogatják az önelfogadást, az önismereti fejlődést. Az intenzív csoportélmények lehetővé teszik, hogy közelebb kerüljünk önmagunkhoz és egymáshoz, a biztonságot, megértést adó hasonlóságok mellett megtanuljunk békében egyet-nem-érteni is.

A csoport által nyújtott biztonságos légkörben a tagok bátran kísérletezhetnek új, számukra még ismeretlen viselkedésmódokkal, melyet később akár a csoporton kívüli, „valós életben” is kipróbálhatnak. A csoportfolyamat során tulajdonképpen szociális tanulás is történik, vagyis a csoporttagok akaratlanul is átveszik egymás viselkedésének sikeres aspektusait.

Hunyadi Anett